Aldri vært bedre forhold for sommerski

Furet værbitt over landet, ja det kan vi godt si i denne tiden. Snøen har lavet ned og kulda har satt inn. Det er et iskaldt gufs over landet, og vi elsker det. For det er ikke noe som er bedre enn å komme seg ut på ski i fjellheimen. Selv om vi skriver februar ennå, så er fjellet full av det hvite gullet. Feriene står på tur også, både vinterferie og påske. Dessuten er det kaldt, denne snøen vil ligge lenge.

Aldri vært bedre forhold for sommerski
Aldri vært bedre forhold for sommerski

Vel, dette skrev vi i vinter, og for en tid det ble. Ski i bakken, afterski og moro dagen lang. Samling på hytta med de nærmeste vennene gikk helt fint det. Bare man tar sine forhåndsregler, så er alt mulig. Fortsatt er det godt med snø i fjellet.

Forskjell på folk

Mange av oss lengter kun etter sol og varme, og forbinder ikke sommer med ski og kvikk-lunsj. Men det kan være fordi vi ikke har prøvd ski på sommeren. Og la det være klart, jeg har tatt oppdraget med å finne ut hvordan det er med nettopp det. Forbinder det jo egentlig med alpelandskap og mugger med mjød, men jeg synes ski midt i juni skal få en sjanse heretter. Stryn er kanskje det stedet som forbindes mest med sommerski i Norge, men det fins utallige andre steder også. Folgefonna, Jondal og Nerskogen er bare noen steder hvor snøen trives hele året rundt.

Må være klar over snøsmelting

Likevel er det forbundet en del fare med å ferdes på fjellet i våronna. For dette er tiden for snøsmelting. Med tanke på de mengdene med snø som er i fjellet nå, må man regne med at snøen blir tung. Er man glad i å gå utenfor løypene med randonee-skiene, da må varsellampene lyse.

Det kan gå snøskred, så man må passe på og ta forhåndsregler. Sørg for å ha med:

En søkestang for å finne begravde skiløpere

En spade for å grave med

Skredsøker lokaliserer dem som er begravd

Sekk med varme klær

Godt humør og riktig smøring

Jeg vil si at sommerski har vært en berikelse for både kropp og sinn. Man får godt humør av bare å komme seg opp og ut i kilometer på kilometer med skiløyper. Selv sverger jeg til langrennsski, men forholdene for både alpint og aking har vært helt utsøkt den siste tiden også. Da sørger jeg for å kjøre på med litt klister, fordi snøen er porøs og grovkornet. Det er litt mer vanlig fra påske og utover sommeren.

En tursekk som rommer rundt 20 liter er hva jeg foretrekker, fordi da får jeg plass til alt jeg trenger på en lengre tur. Skal man først ut i sommerfjellet, så er det godt med en rast sånn ca. halvveis. Da tar man fram matpakka, nytrakta kaffe og en ramse med sjokolade. Det er akkurat nok for turen tilbake til hytta eller fjellhotellet man bor på. Skal jeg si det som det er så tror jeg skiene skal få en ekstra runde med smøring nå, for jeg tror denne sommeren kommer til å handle om ski og glede i fjellheimen.

Godt humør og riktig smøring
Godt humør og riktig smøring