Alpinanlegg i Norge – del 2

Har begynt på en runde i Norges land for å lage en liten enkel presentasjon av et knippe av Norges mange alpinanlegg. Og noen gang kanskje helårsanlegg. I de forrige artiklene var jeg en runde på først på Stryn og mulighetene der, mens jeg siste runde var i Trysil og i Østfold. Skal kaste terningen løs og se hvor jeg havner denne runden. Terningen havnet i Buskerud og i det fylket er det massevis av alpinanlegg. Det er et par tre rimelig store anlegg der, og et stort utvalg mindre.

Buskerud

Buskerud

Totalt teller jeg til over 25 anlegg inklusiv de tre store som jeg har nevnt. De to største er Hemsedal og Geilo med henholdsvis 22 og 20 heiser. Begge anleggene er forholdsvis godt kjent utover kommunene de ligger i også.  Til sammen byr de to på nesten 100 løyper. Skisenteret i Hemsedal ligger på veien fra Oslo til Bergen i Buskerud fylke. Dette er landets nest største anlegg med sine mange heiser og bakker. Totalt er det 49 bakker som er over fire mil i lengde. Det finnes også flere terrengparker.  Hemsedal er vel kanskje det senteret i Norge som er best tilrettelagt for barn. Det finnes slalåmløyper, aktivitetspark med akebakke, tivoli aktiviteter, minipark for de minste og for nybegynnere og totalt 8 heiser og syv bakker. Selvfølgelig området for å slappe av og kose seg. Snakker da om et område avsatt for grilling med benker og bord. Like i nærheten finnes jo også kafe, matbutikk og restaurant. Muligheten er mange med andre ord. Kjeden som eier Hemsedal Skisenter begynner å bli store og har andre sener i Norge, Sverige og Østerrike. Og Hemsedal Skisenter driver igjen et lite senter som også ligger i Hemsedal – Solheisen i Grøndalen.

Geilo

Hol kommune i Buskerud eller kommunen hvor Geilo befinner seg har ikke mindre enn fem forskjellige alpinlegg. Så dette er kanskje alpin kommunen fremfor noen her i landet. Og det er heller ikke langt tilbake til Gol hvor det befinner seg enda to anlegg. Men Hol alene har altså både Slaatta Skisenter, Geilo, Lia Skisenter, Dagali Fjellpark og Hallingskarvet Skisenter. Geilo er det absolutt største av dem, men cirka 20 heiser og et førti talls traseer som man kan leke seg i. OM man er dyktig nok til å kunne leke seg i en alpinbakke da. Geilo har alle typer bakker – fra barnebakken og nybegynneren til den mest avanserte som kun kjører de «svarte» løypene. Samt at rundt anlegget er det mange kilometer med preparerte løyper for de som ønsker å gå på vannrettski (langrenn)!

Geilo

Slaatta Skisenter har fire skitrekk og syv bakker. Lia Skisenter er barnesenteret på Geilo. Det finnes tre nedfarter der, samt en kjelkebakke som er over en kilometer lang. Både heisen og nedfarten er barne og familievennlige. Dagali Fjellpark har to heiser og fem traseer. Hallingskarvet skisenter som har tre heiser og sju traseer. Så dersom du ikke finner noe som passer for deg innen alpint denne kommunen, ja da tror jeg det er på tide å vurdere om du bør finne på noe annet enn alpint og kanskje til og med vinteridrett.