Alpinanlegg i Norge

Hvor mange utgaver av alpinanlegg og der igjen da som ligger slik til at det kan kjøres sommerski har jeg dessverre ingen oversikt over. Men det er utrolig mange alpinanlegg i Norges land. Og selvfølgelig i forbindelse med de aller fleste alpinanlegg så finnes det også turløyper for de som ikke kjører alpint. Mulighetene er mange med andre ord. Og slike fasiliteter kan man jo også benytte på sommerstid til sommeraktiviteter. Jeg gjør et sveip over Norge og presenterer helt enkelt noen tilfeldig alpinanlegg.

Alpine anlegg

Norges største alpinanlegg har cirka 30 heiser og cirka 70 kilometer alpinløyper fordelt på 65 nedfarter. For de som ikke er kjent i området så legger anleggene i Hedmark fylke, Trysil kommune og vest for Innbygda. Her ligger Trysilfjellet med alle de omtalte heiser og løyper. På fjellets høyeste punkt finner du et skitrekk som de har kalt Toppekspressen. Her oppe får du besøk av Trysilradioen sine sendere.  Skal du opp i fjellet er det to områder som leder opp i fjellet. Trysil Turistsenter og Trysil Høyfjellssenter. De ligger henholdsvis to og ti kilometer fra Trysil sentrum. Fra turistsenteret går det 6 stolers heiser opp i anlegget, mens høyfjellssenteret som ligger på Fagertoppen har litt mindre anlegg. Perfekt for barnefamilier. Skal du kjøre opp hit, så er det cirka 21 mil fra Oslo eller to og en halv times bilkjøring.

Østfold

Østfold er ikke stedet man normalt forbinder med alpinanlegg og den slags. Men de har faktisk to anlegg i fylket. Det ene anlegget heter Kjerringåsen Alpinsenter og ligger like utenfor Sarpsborg. Dette er det største av de to anleggene og har fem løyper inkludert en løype for barn. Anlegget bruker mye kunstsnø og anlegget er bra for slalåm og snowboard. Kunstsnø har de produsert og benyttet siden helt sist på 70 tallet og har etter hvert fått et meget godt utbygd anlegg med flere kanoner og stor produksjonskapasitet.

Østfold

Fylkets andre anlegg er bare noen få år gammelt – Middagsåsen utenfor Moss opp mot Våler. Dette anlegget er bra for litt alpint og mye snowboard. Med litt alpint mener jeg litt enklere slalåm – bakken har ikke den store vanskelighetsgraden med andre ord. Anlegget består av en barnebakke, en slakkere bakke med muligheter for slalåm kjøring og en brattere bakke hvor det er lagt inn noen hopp og rekkverk og slike ting snøbrettkjørere trives med. I tillegg er det en enkel skogløype, men denne løypen kolliderer litt med langrennsløypene og kan bli litt utfordrende sporete på slutten.

Vestfold

Andre siden av fjorden er det på samme måten. To anlegg med til sammen seks heiser og ni traseer. Svarstad skianlegg i Lågendalen er det ene anlegget. Her finner vi fire av heisene og syv av løypene. Høgåsbakken Alpinsenter heter det andre anlegget og ligger i Botne i Holmestrand. Her finnes det to heiser og to løyper. Anlegget er ganske lite, men noe ski kan men jo få kjørt da – den lengste bakken er på 700 meter. Anlegget har i tillegg til bakkene og heisene en varmestue med kiosk og toaletter. Toalettene er tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Vestfold