En skiferie kan være mer enn bare ski

Jeg elsker å ta på meg skiene og suse nedover bakkene. Snøen, den høye farten og utfordringen får blodet til å bruse. Du kjenner du er i live! Jeg har forstått oppigjennom årene at ikke alle mine venner og venninner deler min lidenskap. De synes det er gøy en liten stund, men så vil de gjerne gjøre noe annet. Ikke så veldig rart. Ofte har de ikke trent i løpet av sommeren og muskler som sjelden brukes blir fort støle.

Personlig kan jeg tilbringe en uke i et skianlegg og bare stå på ski. Jeg tar meg gjerne litt pauser på hotellrommet. Her kan jeg koble ut med å spille på nettbrettet. Litt sjakk, litt tjueett og kanskje strategispill, og jeg er snart klar til å komme meg ut i løypene igjen. Ikke alle er som meg, og jeg må innrømme at det er moro å være sammen en gjeng på fjellet. Utfordringen er at du må legge opp til flere aktiviteter, aktiviteter som ikke handler om å ha ski på beina.

Shopping

Dette er litt klisje, men samtidig er det mange som liker å utforske butikker når de er på nye steder. Gjerne finne spesialbutikker som selger noe helt unikt, eller bare se på utvalget. Rundt skianleggene er det gjerne butikker, spesielt lokale butikker med lokalt utvalg. Legg inn noen avslappende runder i nærmiljøet, eventuelt ta en liten kjøretur til nærmeste senter. Dette kan være et fint avbrekk.

After-ski

After-ski har fått et noe rufsete rykte, grunnet mye alkohol og mye bråk. De fleste skianlegg har nå fått kontroll på dette, og tilbyr gjerne forskjellig after-ski i forskjellige bygg. Et sted flyter alkoholholdig drikke ganske fritt, musikken er høy og festen er i gang. Andre steder har de et mer voksent klientell og fokus. God musikk, gjerne live musikk, god fingermat og høy kvalitet på drikkevarene.

Svømmeanlegg/badeland

De store skianleggene tilbyr nå også basseng for alle sine gjester og tilreisende. Dette er gjerne et stort svømmeanlegg som åpner for mange forskjellige aktiviteter. Har du ømme muskler etter en lang dag i skibakken, er boblebad absolutt å anbefale. Avslappende og lindrer ømme muskler.

Kurs

Jeg føler meg meget trygg i skibakkene, men det er jo greit å friske opp innimellom. Det kan også være morsomt å prøve noe nytt, slik som kulekjøring. Drar jeg sammen med venner, prøver vi å finne noen kurs som passer for alle.

Late dager

De fleste av oss, iallefall jeg, har svært hektiske hverdager. Ofte løper vi fra den ene aktiviteten til den andre hele uken. Etter å ha betalt relativt mye for å bo i et skianlegg, er det mange som føler at de må «få valuta for pengene». Det handler om å presse inn mange aktiviteter hver dag. Aktiviteter er moro, men det er også viktig å bare slappe av og være sammen med gjengen. Trekk pusten dypt og vær åpen for at det noen ganger kan det være positivt å bli liggende i sengen noen timer ekstra om morgen. Kanskje skyve litt på oppstarten, så dere kan spise en god frokost sammen og nyte en kopp kaffe eller te før dagen virkelig starter.

Konserter, kino og underholdning

Bygdene og områdene rundt skianleggene i Norge, men også i utlandet, vet at gjestene gjerne vil gjøre litt mer enn å stå på ski. Derfor har hvert enkelt anlegg og/eller bygda satt opp underholdning på kvelden. Flere store stjerner legger konserter til skianleggene. Kinosalene er gjerne fullstappet og det settes opp flere forestillinger. Det er også mye annen underholdning å velge mellom. Noen steder avholdes det bowling turneringer, åpen for alle deltakere. Det kan også være andre turneringer og ikke minst så er quiz morsomt for alle.

Skiferie i utlandet

Det jeg har sagt ovenfor, er jo også viktig hvis du skal ha skiferie i utlandet.  I utlandet, som i de franske alpene, er ofte skianleggene og «skibyene» mye større enn i Norge. Det er mye mer å finne på, også uten ski på beina.Det som koster penger når du skal ut av landet er flyreisen. Hotelloppholdet og evt. leiebil er forholdsvis rimelig. Derfor kan det lønne seg, også økonomisk, å legge inn flere opplevelsesturer i løpet av skiferien. Se om det er noen steder du vil besøke som ikke er så langt fra skianlegget. Da kan du stå på ski om morgen, og finne på noe på ettermiddag/kveld.

Du kan gjerne satse på offentlig transport, det pleier å være enkelt å finne frem i slike områder. Du kan også velge å leie en bil for å kjøre litt rundt og utforske på egen hånd. Ofte er billeie rimeligere i utlandet enn det vi er vant til i Norge. Så det behøver ikke å være så dyrt og som nevnt, flybillettene er ofte det aller dyreste. Selv med leiebil og hotell, vil det nok ikke komme opp til samme pris som to flyreiser hvis du skal reise opp og ned to ganger.