Fra skibakken til nasjonalparken

Etter kanskje flere dager i skibakken, kan det være godt med noe annet å ta seg til. Kanskje finne på noe som ikke krever så mye av kroppen, men som uansett er midt i den flotte naturen i Stryn. Hva med å besøke Jostedalsbreen nasjonalparksenter? Dette er et flott anlegg, som tar for seg det som finnes innenfor Jostedalsbreen nasjonalpark sine grenser. Enormt lærerikt, og ikke minst et veldig flott anlegg. På veien til Oppstryn som senteret ligger, er det nok av flotte steder man bør gjøre et stopp. Om bena ikke er utslitte, så er det mange fine steder å ta seg en fottur også. La oss se litt nærmere på hva som venter, og det er bare å glede seg.

Fra skibakken til nasjonalparken

Jostedalsbreen nasjonalpark

Dette er en ganske ny nasjonalpark, den ble opprettet så sent som i 1991. Bakgrunnen for at man ønsket å ha Jostedalsbreen, med tilstøtende områder som nasjonalpark var: Vern av selve breen, men også dyre- og plantelivet som finnes der. Området går fra lavlandet og opp i høyfjellet, her finner man også kulturlandskap og kulturminner – som man på lik linje med breen ønsker å verne om. Samt gi muligheten til naturopplevelser, i form av friluftsliv som ikke gjør særlig stor inngripen i naturen. Drøye 1300 km2 er parkens areal, og ligger innenfor en rekke kommuner i distriktet; Stryn, Gloppen, Jølster, Førde, Sogndal, Luster og Balestrand.

Største isbre i Europa

Jostedalsbreen er det man kaller for en platåbre, og den har 28 større og mindre brearmer. Laveste nivå ligger 300 meter over havet, mens det høyeste er oppe i hele 2000 meter over havet. I områdene rundt breen, finner vi morener, U-daler, breelvsletter og blankpolerte fjellsider. Alt dette er formet av Jostedalsbreens bevegelser og vekst opp gjennom tidene. Lodalskåpa er med sine 2083 meter over havet, det høyeste punkt på breen.

Ferdselsvei mellom Vestlandet og Østlandet

I tidligere tider når breen var uten sprekker, benyttet de Jostedalsbreen som en vei mellom vest og øst. Men etter hvert når den begynte å slå sprekker, kunne man ikke lenger ferdes på breen med hester og kyr. Siste gang dette skjedde, var visstnok i 1923.

3 informasjonssentre

I tillegg til Jostedalsbreen nasjonalparksenter, finner man Breheimsenteret i Jostedalen og Norsk Bremuseum i Fjærland.

3 informasjonssentre

Jostedalsbreen nasjonalparksenter

To år etter at nasjonalparken ble opprettet, så åpnet nasjonalparksenteret. Det er et virkelig flott anlegg, som fire år etter åpningen ble godkjent eller autorisert som et senter for parken. Hovedbygget, er bygget etter samme byggestil som ble brukt i vikingtiden. Størrelsen er faktisk slik som det største vikinglanghuset, som noen gang er funnet i Norge. Vikingstilen er ganske lett å se, når man besøker senteret.

Strynefjellet

Om man ønsker å få seg en skikkelig fjelltur, kan man ta bilen opp på Strynefjellet. Da slipper slitne skibein adskillige høydemeter, og området har en rekke flotte oppmerkede stier. Ved å sjekke kartverket på forhånd, kan man legge opp alt fra korte turer – til turer med telt og sovepose. Det finnes også hytter og setre, som kan leies til overnatting.