Innendørsanlegg

Er vinteridrett I ferd med å bli en helårsidrett? Man kan nesten begynne å lure litt når man ser på de anleggene som bygges for å få vinterforhold store deler av året, og på hvilke ressurser man benytter for å få slike ting til å fungere. I flere land i Europa har de allerede både et og flere anlegg i forskjellige land. Men vi her i Norge har ingen anlegg enda, men det er under planlegging og ganske snart under bygging skulle man tro.

Norden

Svenskene har allerede to slike anlegg. Det eldste finner vi i Torsby – ikke langt fra grensen til Norge. Sikkert bygd litt med tanke på bruk fra Norge også siden det ligger på grensen og ikke sentralt i Sverige. Det er hele 40 mil fra Stockholm og over til Torsby. Anlegget her har en løype som strekker seg over 1300 meter. Men Torsby Skidtunnel & Sport Center som senteret heter er mye mer enn bare en skitunnel. Her kan du bo og trene nesten alle former for sporter. Et komplett trenings anlegg for utøvere på alle nivåer.

Norden

Gøteborg

Sveriges andre senter ligger i Gøteborg og åpnet i 2015. Her tilbyr de 1,2 kilometer med løyper i forskjellige traseer. Både til klassisk og til skøytegåing. Temperaturen i anlegget ligger konstant på minus 3-4 grader så forholdene er like og perfekte hele tiden. Kun det meste av Mars måned er anlegget stengt for å bygge ut snøen inne i anlegget. Men da burde det vel fortsatt finnes muligheter utendørs ikke så alt for langt vekk fra Gøteborg også. I anlegget finnes det også mange andre fasiliteter til å gjøre et opphold her til rene luksus tiden. Sjekk det ut selv.

Finland

I Finland finner vi ikke bare flere ski tuneller, men vi finner også verdens eldste. Finnene var nemlig først ute med dette.  I byen Vuokatti ligger det et sports anlegg med 1200 meter løyper. Her kan du utfold deg og trene året rundt. Et anlegg med mange muligheter. Anlegget ligger ganske langt nord i Finland. Du kan kjøre de nesten 600 kilometerne opp der eller du kan fly en drøy times tid for å komme dit.

Vesileppis

Landets andre anlegg ligger ikke like langt nord, men du må nordover og litt østover. Små 350 kilometer fra Helsingfors. Når du kommer til stedet så er det egentlig et SPA Hotel. Men det går heis fra lobbyen og til skianlegget. Her finner du 900 meter løyper. Det burde jo være mer enn nok til å få trent litt skigåing på sommerstid det.

Vesileppis

Oslo

Det var litt enkel oppramsing av innendørs anlegg som finnes i Norden. Utover i Europa og andre steder i verden finnes det enda flere slike anlegg. Selv om Norge ikke har sitt eget enda så er vi like rundt hjørnet med å bygge et anlegg. Det finnes store planer på Lørenskog i utkanten av Oslo. Jeg bryter av her og kommer heller tilbake i en ny artikkel om en stund om flere anlegg og muligheter for å gå på ski om sommeren ute i Europa.