Kunstsnøkanoner og rulleski

Jeg aner ikke hvor mange timer en ski idrettsutøver går på ski i løpet et kalenderår. Men normalt sett skulle man tro at det å gå på ski skulle begrense seg til vinterhalvåret og da dette hvite som kalles snø ligger på bakken. Nå i dag skal de mest ivrige helst ha snø hele året rundt så de kan praktisere sin idrett og eller sin hobby også i sommerhalvåret.

Kunstsnø

Jeg var innom dette med å kjøre ski på isbreer på sommeren i forrige artikkel. Det er selvfølgelig en god løsning og man har naturlig snø under skiene. Men det er ikke bra nok for alle fordi med dette så passer ikke formen på en isbre til hvordan de ønsker å trene på sin spesifikke idrett kanskje.  Da er det greit at de har oppfunnet kunstsnø. Men kunstsnø krever igjen at det er kuldegrader og dermed ikke noen løsning for sommeren.

I de senere årene har mange brukt rulleski som et middel for å få skifølelsen på sommerstid. Dette har også arrangørene av skiløp fått med seg og i dag arrangeres det rulleski løp hvor de store vinter idretts stjerner er med og trekker publikum også på sommerstid.

Men bare for først å avslutte min kunstsnø. Kunstsnø lages ved hjelp av å skyte ut med trykkluft gjennom en snøkanon så kraftig i kuldegradene at små vanndråper fryser. Dette har blitt gjort helt tilbake siden 1960 tallet. Kunstsnø kan først og fremst bare være et tilskudd til vanlig snø og benyttes for det meste i alpinanlegg. Kunstsnø er sterkere enn vanlig snø så den sikrer like forhold under konkurranse i alpinbakken.

Rulleski

At rulleskiene er populære er det ingen tvil om. Så populære er de at det finnes et 20 talls forskjellige rulleski baner rundt omkring bare i lille Norge. Og det er over 50 forskjellige produsenter som leverer ski og utstyr til disse skiene.

Ikke alt er like fint og flott med dette å ferdes i trafikken på rulleski. Det kan være uvant for bilister som ferdes der å plutselig få en person på rulleski kanskje susende forbi seg. Det har gjort at Norges Skiforbund, Norges Skiskytterforbund, Statens vegvesen og Trygg Trafikk har gått sammen og skapt det de kaller «RulleskiVETTreglene». Det er et tillegg til alle vanlige trafikkregler som gjelder i trafikken. Så egentlig burde alle som ferdes der ute ha fått informasjon om dette. Håper at flere leser og gjør seg nytte av linken min her.

Konkurranser

Det arrangeres flere konkurranser i løpet av en sommersesong. Det er VM i rulleski hvert eneste år og det er flere konkurranser som trekker til seg både toppen av utøvere på rulleski. Utøvere fra langrenns sport kommer også utover høsten når de benytter rulleski for å trene seg opp med skifølelse under beina mot årets sesong.

Toppidrettsveka som blir arrangert er jo nå i dag et rent rulleski arrangement. Det er program for sprint, motbakkebakkeløp og jaktstart over 15 kilometer. Øvelsene varierer mellom skøyting og klassisk skigåing.