Norske skistjerner

Norge er jo ett typisk vintersports land som har hatt og selvfølgelig har mange store internasjonale stjerner på ski. De har gjerne vokst opp i områder som har skianlegg og har derfor kunnet starte opp med karrieren i ung alder. Med så mange gode muligheter vi har om vinteren til å sette skiene på beina er det nok ikke så rart at vi hevder oss stort innen denne formen for vintersport.

Marit Bjørgen

Muligens Norges beste skiløper igjennom tidene er Marit Bjørgen som kommer i fra en liten bygd i Trøndelag. Trøndelag har mange flotte skianlegg og det gagner fylkets idrettsutøvere med at de har mange gode trenings og konkurransemuligheter i nærmiljøet sitt.Med sine 26 verdensmesterskaps medaljer er hun den som har vunnet flest innen VM, av disse er det hele 18 gullmedaljer. Hun er også totalt tidenes mestvinnende vinter olympier. Grunnlaget for denne suksessen er at hun startet opp tidlig med sin satsing i skisporet og at nettopp skianleggene i nærmiljøet gjorde det mulig å trene på en riktig måte. Allerede da hun var kun ni år gammel fikk hun sin egen trener som da var Idar Terje Belsvik, han var hennes trener helt frem til hun tok steget opp og ble med i juniorlandslaget.

Skianlegg i Trøndelag

Skianlegg i Trøndelag

Ett av de største skianleggene i fylket er Oppdal skisenter, anlegget har hele 46 utforløyper av forskjellige vanskelighets grader og flere langrennsløyper. Det hele er godt spredt over fire fjell og med sine tre stolheiser, 14 t krokeheiser og en båndheis slipper man å slite seg ut på veien oppover fjellet. Her er det gode treningsmuligheter for alle, i fra de enkle bakkene som er beregnet for de minste og opp til de virkelige utfordrende bakkene som er for de som virkelig er proffe i utforløypa. Her har man også skiskole som gir nybegynnerne den grunnleggende opplæringen for å kunne mestre bakkene, noe som kan absolutt være en nødvendighet for mange. Dette er bare ett av de mange anleggene i området, så man mangler ikke treningsmuligheter her.

Petter Northug

Petter Northug

En annen godt kjent utøver på ski som kommer i fra den samme landsdelen er Petter Northug, de fleste av oss kjenner godt til den idrettsutøveren og hva han har klart å prestere på skiene. Også han startet opp med fysiske sportslige aktiviteter i tidlig alder, noe de gode utøverne gjerne har gjort. Det samme har hans to brødre Even og Thomas også gjort, de har også begge satset innen ski idretten.Grunnlaget ble nok lagt i jobbene de utførte på familiegården, for på en gård med dyr kreves det en god del fysisk arbeid for å få dagens gjøremål unnagjort. På vinterstid når snøen kom så var det å spenne på seg skiene og sprinte av gårde til skolen som lå omtrent to og en halv kilometer unna. Dette fortsatte de med så lenge de gikk på barneskolen. Men riktig trening og oppfølging igjennom ungdomsårene ble så Petter en stor idrettsutøver som landet er stol av i dag.