På ski i sommerferien

Noen elsker vinter så mye at de aldri får nok. Da snakker jeg ikke om vintersport utøvere, men om sivile «normale» folk i gata. Slik som du og jeg. Men kanskje vi ser på den eller de som er slik at de aldri får nok vinter også som en smule «gale» – jeg gjør i hvert fall det. Jeg vil bli kvitt snø og kulde jo før jo heller – jeg vil ha sol og varme. Men det har mye med helse å gjøre og ikke bare snøen og kulden. Men det var ikke det jeg hadde tenkt å skrive om i dag. Jeg hadde tenkt å surfe raskt gjennom noen av de stedene som slike «gale» mennesker kan utfolde seg på selv under sommerhalvåret. For det finnes ganske mange steder som de kan det nemlig.

Ski om sommeren

Som sagt så er det mange steder man kan dra for å stå på ski og teste sommerformen på ski. Som du sikkert har forstått så må man høyt til fjells eller opp på en isbre. Skal forsøke å gjengi noen av disse plassene her og nå;

De aller fleste og beste stedene finner man i mellom Europa. Østerrike, Sveits og Frankrike. Det er jo der de høye fjellene er hvor Alpene strekker seg bortover gjennom alle disse tre landene. Fjellkjeden strekker seg enda lenger enn bare disse tre landene, men det er her de beste plassene finnes i hvert fall på sommerstid.

I Frankrike finner vi et sted som heter Tignes. De har et skianlegg som har åpent på sommeren og det ligger opp på isbreen Grande Motte. Den strekker seg fra 2700 meter og 800 meter oppover på det høyeste. 20 kilometer med løyper har de kapasitet til på sommeren og hele 16 skitrekk. De har åpent fra siste halvdel av juni og til slutten av oktober. Eneste problemet her er at du bør være morgenfugl. Varmen senker kvaliteten på løypene utover dagen da varmen gjør seg gjeldende. De stenger normalt ved lunsj tider 12-13.00.

Sveits

Forflytter vi oss over til Sveits er det flere mer eller mindre kjente steder. På isbreen utenfor Engelberg er breen Mount Titlis som ligger i 3000 meters høyde. Dette anlegget er stort med kapasitet på opp til 82 kilometer løyper, 24 heiser og åpner allerede i mai. Så har de åpent til omtrent samme tiden som i Frankrike. Slutten av oktober eller begynnelsen av november.

Midt på sommeren er det også et anlegg som har åpent bare cirka en måned fra midt i juni. Diablerets eller Gstaad ligger også på 3000 meter over havet. De har flere heiser og en egen snø park.

Matterhorn er et kjent landemerke i Sveits. Der finnes også en isbre som har sommeranlegg som holder åpent fra tidlig i juli til ut i november. Ikke veldig stort anlegg, men de har kapasitet på drøye 20 kilometer løyper og seks heiser. Zermatt heter selve stedet og ligger like ved Matterhorn.

Over i Østerrike finnes også flere anlegg, men de får jeg eventuelt omtale senere. Blir både mye informasjon og en lang artikkel eller blogg dette her dersom jeg skal fortsette mer enn dette.