På ski i Sør – Og Mellomeuropa

Svært mange nordmenn velger å legge skiferien sin til andre steder enn Norge, til tross for at vi stort sett har flotte forhold her hjemme. I alpene kan man nyte godt av snøen hele året, i alle fall om man drar til de rette stedene og høyt nok opp i fjellene. Det finnes naturlig nok en rekke flotte steder, en av de aller beste er nok uansett Val Thorens.

En av de største i verden

Val Thorens er en del av tre daler og ligger ved Aiguille de Pèclet, et fjell på ikke mindre enn 3600 meter over havet. Dette stedet er spesielt populært for oss fra Skandinavia, det er lett å komme seg hit siden infrastruktur som flyplasser og jernbane er godt utbygget.

Når man regner med det de kaller «De 3 daler» som Val Thorens er en del av, snakker vi faktisk om en av verdens største områder hva angår skiidrett.

Stedet ligger som sikkert noe allerede har forstått ut fra navnet i Frankrike, det ligger mellom byene Lyon og Marseille. Det er ikke langt hverken til Sveits eller Italia, og da forstår man at vi er ganske langt sør ned mot Middelhavet.

Selve skistedet ligger på 2300 meter over havet, altså 1300 meter lavere enn toppen av Aiguille de Pèclet. Stedet har 200 heiser og cirka 600 kilometer med løyper, alpint alt sammen. Det finnes så klart tilbud til de som liker langrenn bedre, men stedet er kjent for alpint.

Med fly

Med det rutenettet som går direkte fra Norge og sydover, er det ikke noe problemer med å komme seg frem på en rask og effektiv måte. Man må påregne et flybytte, avhengig av hvilket selskap man velger men det er flyplasser som Brussel, Genève og Paris som er mest aktuelle. Ventetiden på neste fly for å komme deg videre er i de aller fleste tilfeller overkommelige, og prisen er fra 1000 norske kroner og oppover.

Kombinere skituren med et besøk til den Franske rivieran

Det er ikke noe problem og kombinere en tur fra høyfjellet og snø, til et besøk nede ved kysten. Fra Val Thorens og ned til for eksempel Nice, er det drøye 50 mil og cirka 6 timer i bilen. På veien ned til Nice, velger de fleste å stoppe i Torino altså på italiensk side av grensen. Leiebil er det ikke vanskelig å få tak i, men det kan nok være lurt å forhåndsbestille så klart.

Som dere vil oppdage er det et hav av muligheter, hvordan man velger å legge opp dette er så klart opp til hver enkelt. Men om man velger å være borte litt lenger enn en langweekend, så kan man virkelig få med seg mye på en slik tur. Om tiden tillater det kan det være flott å ta turen innom Marseille også, både Marseille og Nice har svært mye å tilby og rutenettet med fly fra begge steder er svært bra. Her er det bare tiden, pengene og fantasien som begrenser deg.