Sommerski – mer enn bare alpint

De fleste av oss forbinder nok begrepet eller ordet sommerski, med lange alpinbakker med noe forfriskende på veien ned bakken. Det finnes så klart mange slike tilbud, både i Norge og sørover i Europa. Om man er heldig med påskeværet, kan man vel nesten si at det er så nære sommerski følelsen man kan komme. Men det er slik at det er ikke bare i alpinbakken man kan nyte sommer og ski på en og samme tid, tenke deg følelsen av å spenne på seg skiene og gå times vis i fjellet. Her er det viktig å advare eller minne på viktigheten av å bruke solkrem med høy faktor, det er ikke noe sted solen tar sterkere enn i fjellet med snøen som reflektor.

Østerrike og Sveits

Om vi tenker oss ut av Norge og bare en kort flytur unna, eller en litt lengre biltur så er Østerrike og Sveits absolutt verdt å tenke på om man skal spenne på seg skiene midt på sommeren. I Østerrike finner man Dachstein-breen, denne ligger hele 2900 meter over havet. Det kan nevnes at russerne trener her med sine toppidrettsutøvere, det er vel dette man kaller for høydeopphold vil jeg tro. Breen ligger ikke langt unna det mer kjente stedet Ramsau.

I Sveits er det faktisk kun ett sted man kan prøve skiene på sommeren, det er snakk om en 3 kilometer lang trase. Denne ligger på Diablerets-breen og er svært så populær.

Det finnes en rekke steder man kan velge blant, det beste tipset enten om det er i Norge eller i en av våre naboland, eller for den saks skyld sydover er å bruke internett. Her finner dere masse nyttige tips og informasjon om hva som finnes av tilbud.

Husk solkremen

Om du velger årets sommerferie i fjellet med ski på bena, eller på en strand med bading og soling så husk å beskytte huden din. Det er slik at mange dropper å smøre seg inn, kanskje ikke så ofte når man er på stranda men om man er i fjellet. Sannheten er det at det er enda mer viktig at man smører seg inn til fjells, fagfolk sier at man minimum bør starte på solfaktor 30 og gjerne helt opp til solfaktor 50 om man har veldig lys hud. Det som gjør at huden vår blir brun er UVA-stråler, disse trenger ikke dypt ned i motsetning til UVB-stråler som blant annet kan føre til at vi raskere får skrukker og rynker senere i livet. En god solkrem beskytter mot begge disse stråletypene, det finnes en rekke produkter men ikke velg de som er aller billigst. Husk at det er minst like viktig å smøre inne barna, selv om de ikke alltid vil er det de voksne sitt ansvar å se til at de også er beskyttet. Prismessig er det ikke så avgjørende hvor man kjøper slike produkter, men hold deg gjerne til de kjente merkene.

Kos dere med sol og ski, ja og husk som sagt solkremen da.