Stryn er mer enn bare ski – En vakker del av Norge

Jeg er slik at jeg gjerne vil oppleve mest mulig, når jeg kommer til et sted. Man har gjerne noen faste holdepunkter, som man bare skal gjøre eller oppleve. Men alle steder har mer å tilby, enn det vi tror før vi reiser. Internett er et flott verktøy, til å planlegge hvordan ferieturen kan arte seg. Hva man skal finne på, og hvilke muligheter finnes det i distriktet man skal reise til. Selv om man har en stor hobby eller lidenskap, er det alltid godt med litt avbrekk og variasjon. Jeg tenkte vi skulle se litt nærmere på Stryn, og kanskje bevege oss noe vekk fra ski og skibakken for en stakket stund.

Stryn er mer enn bare ski – En vakker del av Norge

Stryn

Stryn er både et tettsted, kommunesenter og en kommune. Tettstedet Stryn ligger vakkert til, innerst i Nordfjord. Nabosteder er vestover Eid og Gloppen, mens man i sørøst finner vakre Jølster. Steder som Luster, Skjåk, Stranda og Hornindal, er alle grensende til Stryn. Fylket vi snakker om, er Sogn og Fjordane. Da skulle vi vel ha plassert Stryn, ganske så nøyaktig på kartet.

Briksdalsbreen

Det er to isbreer som er verdt et besøk, om man er i Stryn. Briksdalsbreen og Jostedalsbreen, førstnevnte er en brearm av sistnevnte isbre. Innerst i Oldedalen, finner vi Briksdalen og Briksdalsbreen. Den er som sin storebror Jostedalsbreen, plassert i Jostedalsbreen nasjonalpark. Briksdalsbreens høyeste topp, ligger cirka 1900 meter over havet.

300.000 besøkende hvert år

300.000 besøkende hvert år

Det er en grunn til at Jostedalsbreen, hvert eneste år har 300.000 besøkende. Den vakre naturen, med de enorme ismassene – er ikke annet enn imponerende. Breen er ikke noen ny turistmagnet, helt siden 1800-tallet har folk valfartet for å oppleve Jostedalsbreen. Breen har blitt mål hvert år siden 1900, målinger som på fagspråket heter «Frontmålinger» Den har både vokst og minsket, periodevis i løpet av disse årene. Men den største endringen kom nok i perioden 1932-1951, da den minsket med hele 800 meter. Det var som en følge av dette, at det vakre Briksdalsvannet kom frem for en dag.

Briksdal fjellstove

Om man vil oppleve et sted med gamle tradisjoner, og god hjemmelaget mat – da er Briksdal fjellstove stedet. Den er plassert cirka 3 kilometer nedenfor isbreen, og det er også overnattingsmuligheter på fjellstova. Briksdal fjellstove har eksistert siden 1891, så det er mye historie å finne i veggene på dette idylliske stedet. Det er absolutt å anbefale et besøk, etter en dag ved breen.

Andre flotte opplevelser i Stryn

Jostedalsbreen nasjonalparksenter, er noe man absolutt bør prøve å få med seg når man er på disse kanter. Senteret er plassert i Oppstryn, som forøvrig er en av de mest vakre steder du kan tenke deg. Hele distriktet har en vakker og vill natur, men Oppstryn troner nok på toppen. Videre kan det nevnes at steder som Panoramaveien, Ramnefjellet og Gamle Strynefjellsvei, alle er populære steder å oppsøke for turister som finner veien til Stryn. Stryn har nok å tilby alle, så det å ikke finne på noe her – tror jeg ikke er mulig.