Vanlig snø eller kunst snø

Jeg spekulerer litt på hvor stor verdi Olympiske leker har for et land? I alle disse sammenhengene er det jo forbundet astronomiske kostnader for å få dette arrangert. Og det flyttes rundt hver eneste gang det arrangeres. Nå er vinter OL altså i Sør Korea. Et sted man absolutt ikke forbinder med snø. Men det er snø nok der nå til å arrangere alle øvelsene som skal arrangeres under et Vinter OL. Jeg er ikke sikker på hvor høyt oppe pyeongchang ligger og om dette er et sted det normalt kommer snø. Men jeg kom i samtale med en amerikaner for noen dager siden som bor ikke alt for mange kilometer unna denne plassen. Han sa at det finnes ikke snø i området – alt det vi ser på TV bildene er kunst snø som er produsert med snø kanoner og kjørt ut og fordelt i de forskjellige løypene!

Kunstsnø

Er det virkelig så stor verdi for et land å arrangere et Olympiske Leker at de tar på seg en slik kostnad å både produsere snø og transportere den ut over så store strekninger. For det er jo snakk om en del kilometer denne snøen er fordelt over. 30 kilometer langrenn og 50 kilometer langrenn krever jo sin plass selv om de går flere runder i samme løypene! Det hadde blitt mye billigere da å arrangere dette i nord hvor det finnes ekte snø på denne tiden av året – ja til og med flere steder ligger jo snøen året rundt.

Hva er kunstsnø egentlig? Jo det er frossent vann som er kjørt gjennom en snøkanon og omdannet til kunstig snø. Det tempoet vannet presses gjennom kanonen med trykkluft, og minusgrader i luften gjør at vannet omdannes til små frosne vanndråper. Kunstsnø kan ikke produseres uten minusgrader i luften.

Denne typen trykk kanon har blitt benyttet i rundt 50 år allerede og er en lønnsom ting for alle alpinanlegg. Denne typen snø tåler mer slitasje og hjelper anleggene til å kunne ha åpent lenger enn ved bare vanlig snø i bakkene.

Kostander

En tanke som er lett å tenke er hvorfor flytter de et så stort «sirkus» som vinter sporten er fra Europa og til Asia. Alt kunne vært arrangert en del billigere i Europa. Da hadde man sluppet den lange transport veien over til Asia.

Og jeg har lest at det å produsere kunst snø koster nesten 400 000,- kroner for cirka to kilometer. Så er det pluss transportene ut til de riktige områdene, eller flyttingen av snøkanonene. Regner med at de har mer enn en kanon for å produsere snø både til langrenn og til alpint. Nå er det vel forhåpentligvis noe naturlig snø i fjellene hvor alpint konkurransene arrangeres.

Fremtiden

La oss håpe at i fremtiden vil været være slik at det kan benyttes mest mulig naturlig snø i alle sportsarrangementer. La oss håpe at ikke det skjer så store forandringer at de fire årstidene forandres og forflyttes. Selv om jeg ikke trives i vinter og kulde, så vil jeg i hvert fall ikke oppleve kuldegrader på andre tider av året enn da man er vant til at det skal være kaldt!