Verdens største ski anlegg

Vinter aktiviteter er en populær sak vinterstid uansett hvor man befinner seg hvor det kommer snø. Ski anlegg har det blitt bygd i et utrolig stort antall rundt omkring i verden. Alt fra små lokale anlegg til kjempestore anlegg som kan ta imot hundrevis av skiglade mennesker. Felles for dem alle, store eller små er at alle har det gøy når de er ute og farter på sine ski.

Verdens største ski anlegg

Les 3 Vallees

Det som er verdens største skianlegg finner man i Frankrike og heter Les 3 Vallees. Stedet finner man i det østlige Frankrike rett ved grensen til Italia. Foruten og være verdens største er det også Europas høyest beliggende skianlegg. Her dekker anlegget rundt 1400 km2 som er godt tilrettelagt for det meste til forskjellige måter og bruke dine ski på.Det ligger mange små tettsteder rundt omkring i området, de tre største er Courchevel, Meribel og Val Thorens. Litt historie om stedet, det var noen forretningsmenn og noen ski entusiaster som gjenre ville starte ett skianlegg i Frankrike. De var inspirert av anleggene de hadde sett i Sveit og i Australia. De fikk med seg Engelskmannen Arnold Lunn, en erfaren alpinist og oppfinneren av slalåm for å utforske mulighetene rundt Saint Bon Valley. Han tok seg en tur opp til Dauphinoise og Savoysards alpene for å undersøke stedet nøye. Han kom frem til at de tre dalene Saint Bon, Les Allues og Belleville egnet seg veldig godt til å lage skianlegg ved. Og sånn ble det, de tre anleggene ble startet opp rundt midten av 1920 tallet. På disse anleggene er det flere hundre skiheiser som tar deg oppover fjellene og til de mange bakkene. Men det er ikke bare ski som stedet er godt kjent for, her finner du hele 11 restauranter som til sammen har 19 Michelin stjerner. Ett så stort anlegg som dette krever også utstyr som 2300 snøkanoner, over 70 løype preparerings maskiner som blir betjent av rundt 160 arbeidere som jobber på skift, over 400 skipatruljer og rundt 3000 ski instruktører. Ett virkelig stort anlegg ja.

Portes du Soleil

Portes du Soleil

Det som anses som det nest største skianlegget i verden finner man i grenseområdet mellom Frankrike og Sveits og heter Portes du Soleil. Det ligger i mellom Monte Blanc i Frankrike og Lake Geneva i Sveits. Det dekker ett område på 650 km2 og har rundt 200 skiheiser som bringer det opp i fjellområdene. Området ligger spredt rundt 14 små og store daler hvor du finner skiheiser i de fleste av dem. Her har man skiløyper og utforbakker til alle aldersgrupper og dekker de flestes behov når det gjelder ski gleder. Det høyeste punktet er på rundt 2400 meter og det laveste er på rundt 900 meter over havet. Her har man også selvfølgelig snøkanoner og prepareringsmaskiner som holder anleggene åpne lenger en egentlig det sesongen skulle vare. Det er flere småbyer i området på begge sider av grensen som gir gjestene det de trenger under oppholdet der. Så da er det bare og finne frem skia og ta seg en tur.