Verdens største skianlegg 2

Det er populært og reise rundt på forskjellige ski anlegg for og få utfoldet seg på skiene. Enten det er av typen langrenn eller mere alpint preget aktivitet. Det har kommet mange flotte anlegg med tiden som tilbyr det meste av løyper og bakker, de har som regel noe for enhver smak og aldersgruppe. Vi har jo en god del av disse anleggene her i Norge, men de blir relativt små i forhold til de største rundt omkring i verden.

Sella Ronda

Sella Ronda

En av disse er Sella Ronda, det ligger i Nord Italia ikke så langt unna byen Bolzano. Det blir beregnet som det tredje største anlegget i verden. The Sella Ronda betyr sirkelen, det er betegnelsen på skianlegget som ligger rundt fjellet Dolomites. Anlegget er litt uvanlig bygd opp, her kan du faktisk ta deg en runde rundt langs sirkelen begge veier. Det går nemlig skiheiser oppover uansett om du velger turen med eller imot klokka. Flott og ha litt ekstra valgmuligheter. Man anbefaler å starte runden rundt før klokken ti på formiddagen om man skal rekke rundt før skiheisene stenger. Er vel egentlig ikke det store problemet, bare å sette utfor det så kommer man seg ned igjen. Man bør beregne rundt seks timer på og fullføre hele runden, selvfølgelig avhengig av vær og føreforhold. Så er går nok det meste av dagen.

Paradiski

Paradiski

Paradiski finner man i Frankrike, litt syd for byen Genève. Ski anlegget er lagt rundt dalen Terentaise Valley og består av tre anlegg som går opp i fra dalen. Det er Les Arcs, Peisey og La Plagne som siden 2003 har blitt slått sammen til ett. Her har man 160 heiser og rundt 430 kilometer med løyper, disse er delt opp i 22 for de virkelig erfarne, 79 for de med en del kunnskap om alpint og til sist over 150 for de som er rimelig ferske på utforski. Tarentaise Valle har flere steder med ski anlegg, Espace Killy og Les Trois Vallees ligger også i området. Man hadde planer om å slå sammen alle disse anleggene til ett og hadde da blitt desidert verdens største ski anlegg. Men drømmen forsvant fort da Vanoise National Park ble etablert og deler av fjellet kunne da ikke utnyttes lengre.

4 Vallees

4 Vallees

Rett øst for Paradiski over grensen til Sveit ligger 4 Vallees ski anlegg, det er Sveits største og er rangert som verdens femte største anlegg. Opp i fra dalen går det seks anlegg oppover i fjellet, det er, Nendaz, Verbier, Veysonnaz, Bruson, La Tzoumaz og Thyon. Det høyeste punktet her er Mount Fort med 3300 meter over havet. Det er rundt 400 kilometer med løyper lagt til rette for gjestene her. Anlegget er også åpent på sommeren, da tilbyr de gode sykkel løyper, turstier, paragliding og guidede turer. På vinterstid tilbyr de også litt ekstra til gjestene som sledekjøring med hest, truge turer, hundeslede turer og en aktivitets park for de minste. Ett flott sted som passer for hele familien.