Vinter på sommerhalvåret

Noen elsker sommeren og noen elsker vinteren. Vinteren kan forlenges flere steder i Norges land, mens å forlenge sommeren er umulig. Vinteren kan vi oppsøke ved å reise opp på en av våre mange isbreer. Flere av disse isbreene er godt egnet til mye aktivitet. Jeg tenker på alt fra vanlig skikjøring til scooter og fartsfylte aktiviteter. Et av de stedene som er meget egnet for en mengde av disse aktivitetene er på Stryn..  Her er det flere senter som ligger i utkanten av Tystigbreen.

Skikjøring på sommeren

Adgangen til skisenteret er kun mulig på sommeren – fra mai eller juni til oktober. Resten av året er veien dit stengt for fri ferdsel.

For å komme ut til dette skisenteret i Stryn følger man riksvei 258 eller den gamle strynefjellsveien som den er bedre kjent som. 45 kilometer før Stryn ligger senteret.

Dessverre så har senteret og anlegget deres forfalt en del opp gjennom årene, men det er jo snøen man først og fremst er på jakt etter. Det er bare å ta hensyn og lage et opplegg som passer inn uten alle de finessene og hjelpemidlene fra et skisenter.

Heisanlegget som ville bragt deg oppover på breen er nedlagt og vil ikke bli åpnet igjen melder de på sine sider. Synd, men sikkerhet er viktig når det gjelder slike ting.

Andre aktiviteter

Kommer du deg først opp på en isbre på sommerstid så er mulighetene mange. Kjøre frikjøring i shorts og men kun sikkerhetsutstyr må være en enorm følelse for de som opplever dette. De «store» gutta som er proffer i vinteridrett reiser jo verden rundt i enkelte perioder bare for å finne treningsmuligheter på sommerstid.

Spør du noen av disse som har opplevd å utøve vinteridrett ikledd sommertøy, så tror jeg ganske sikkert at ganske mange vil svare noe som «Vinter er best på sommeren»

    Sorry, photo gallery is empty.

Global oppvarming

Mange steder i Europa i Alpene merkes det tydelig at den globale oppvarming er betydelig de senere årene. Flere av de populære sommerski stedene fra tidligere har måtte stenge sine anlegg på sommeren fordi det enten har vært for langt unna dem til snø, eller snøen har blitt farlig på flere måter. Noen har kunnet holde åpent grytidlig om morgenen og kanskje frem til lunch, men stenge etter det da det blir for varmt og bresmeltingen blir for stor.

Østerrike har i alle år hatt flere slike sommeråpne skisteder. Men det har minket de senere årene. Sveits og Italia har det på samme måten og selvfølgelig Frankrike også. Ingen slipper unna dessverre.

Kanskje blir den gleden med vinterlige aktivitet på sommeren bort med årene? Det kan jo fort skje slik som dette har utviklet seg de senere årene.

Videre

Jeg skal forsøke å se litt på forskjellige muligheter som finnes for vinteraktiviteter på sommeren. Kanskje noen aktiviteter som krever snø, og noen aktiviteter som kan utføres uten snø. Flere sportsgrener har jo utviklet seg så det snart kan være en helårs sport og ikke bare en vinter idrett. Det skal jeg se litt på, samt vi får ta ting litt på sparket og se hva som faller ned i min hjerne fremover i de neste artiklene.