Vintersport hele året?

Full vintersport aktivitet i Juli måned eller noe i den stilen. Verdenscuprenn i langrenn fra Oslo i August eller ha blir det neste. Det dukker jo opp innendørs arenaer mange steder i Europa. Jeg venter bare på at de gutta som hopper på ski også skal få sin innendørs hall et eller annet sted slik at de kan hoppe uten påvirkning av vær og vind. Alt blir kunstig og kan da justeres slik at alle utøvere får samme forhold.

Helårs idrett

Skal vi virkelig en gang i fremtiden få helårs vinteridrett? Nesten så man skulle tro det med noen sporter i hvert fall. Hopp gutta hopper jo allerede på kunstgress og kjører konkurranser langt utover vanlig vintersesong med snø. Langrenn og skiskyting går innendørs i haller og har perfekte forhold nesten året rundt. Og det er sikkert flere sporter i samme situasjoner slik jeg nevner som jeg ikke kommer på i øyeblikket. Utover i Europa begynner det å bli noen innendørshaller for langrenn og skiskyting.

Østerrike

Jeg finner ingen innendørs anlegg i Østerrike, men de har flere helårs anlegg utendørs oppe på forskjellige isbreer blant annet. Dachstein isbreen er normalt veldig folksom det meste av året. Den ligger på 2900 meters høyde og man må kjøre gondol for å komme opp til løypene. Men der oppe finnes det fem kilometer løyper, og så snart den første snøen kommer øker lengden. Dette skjer normalt i September at den første snøen faller. Da dobles kapasiteten der oppe fra nevnte fem kilometer og opp til ti kilometer. En forholdsvis ny plass man kan stå på ski om sommeren eller som starter veldig tidlig på høsten er Pitzal Isbre. Her åpnes tre til syv kilometer løyper allerede i september.

Østerrike

Også på høsten åpnes Kitzsteinhorn med tre kilometer løyper. Det skjer cirka på samme tiden som Pitzal også åpner.

Sveits

I Sveits er det kun et sted som er kjent for sommer ski anlegg. Det er på Les Diablerets isbreen. Der finnes det en tre kilometer lang løype sm er normalt åpen fra mai til oktober.

Russland

Da var vi tilbake med skianlegg innendørs igjen. I nærheten av St. Peterseburg finner vi et anlegg som har en 750 meters løype som er såpass bred at den kan kjøres begge retninger. Den har en 18 % stigning og 22,5 % total stigning i anlegg eller løypen.

Resten av verden

Det finnes forskjellige slike anlegg på mange flere plasser rundt omkring i verden. Australia har sine opplegg, og det samme har New Zealand. På New Zealand er det faktisk så mye som 60 kilometer løyper tilgjengelig. Andre sider av kloden så finner vi bra forhold i Argentina i Sør Amerika på en plass som heter Peninsula Tierre del Fuego. Dette stedet er kjent for to arrangement hvert år i August – Marchablanca og Ushuaia loppet.

Resten av verden

På andre siden av dammen finnes det også plasser både i USA og i Canada. Men de lar jeg ligge denne gangen. Når har det blitt så mange plasser at det går trill rundt i skallen på meg. På tide å sitte ned og sortere litt.